Kőnig Gábor, az ifi Eb színfoltja

Felnőtt másodedzőnk a kontinenstorna legfiatalabb szövetségi kapitánya.

Bárki, aki látta az U17-es magyar leány röplabda-válogatottat játszani a jelenleg is zajló szófiai Európa-bajnokságon, biztosan észrevette, micsoda összhang van a játékosok és a stábtagok között. Teljesen megszokott, hogy a csapat az edzések előtt együtt énekel és táncol, igyekezve minden pozitív energiát, tapasztalatot összegyűjteni a tornáról.

Hogy ki ezért a "felelős"? Nem más, mint Kőnig Gábor, a kontinensviadal legfiatalabb szövetségi kapitánya. A 33 éves szakember azon edzők közé tartozik, akire mérkőzések közben is ráirányul a figyelem: a reakciói, az érzelmei átragadnak a játékosokra is.

"Igen, igyekszem a találkozók alatt együtt élni a játékkal, sokat beszélek a csapathoz, a lehető legtöbbet próbálok kommunikálni velük. Olyan szeretnék lenni, mint egy riporter, aki közvetíti a külvilág számára a megfelelő információt. Szeretném, ha a lányok minden labdamenetet megértenének, s mindegyikből tanulnának" – mondta az Európai Röplabda Szövetség (CEV) honlapjának másodedzőnk.

Azóta, hogy a nemzeti csapat megérkezett Szófiába, Kőnig és a stáb folyamatosan azért dolgozik, hogy a lányok ne csak eddzenek és játszanak Európa legjobb csapataival, hanem az Eb örökre szóló élményt adjon nekik.

"Egyszerű a taktikánk: élvezzük és jól szórakozzunk a tornán!" – fogalmazta meg filozófiáját Kőnig. Hozzátette, fizikálisan messze nem a magyar a legjobb csapat, s nem is a mieink a legmagasabbak, így aztán más módon kell játszaniuk, mint az átlagnak.

A CEV cikke emlékeztet rá, hogy Kőnig Gábort 2015-ben az Év utánpótlás-edzőjének választották: akkor három különböző korosztállyal is bajnoki aranyat nyert. A sikerek azóta is folyamatosak, ám szövetségi edzőként most először vezetheti valamelyik korosztályos válogatottat.

"Természetesen nagy a nyomás, nagy a felelősség, de én is igyekszem ugyanúgy kiélvezni minden pillanatot, ahogy a játékosaimtól is kérem. Talán az, hogy fiatalabb vagyok, mint az átlag, segít nekem a velük való kommunikációban, ugyanakkor tény, hogy emiatt a kollégáknál kevesebb a tapasztalatom" – jelentette ki.

A magyar válogatott továbbjutási esélyi minimálisak, ugyanis első három mérkőzésüket elvesztették (Szlovéniával szemben 3-1-es, Bulgáriával szemben 3-2-es, Fehéroroszországtól 3-0-s vereség), de a csapat már azzal teljesítette az elvárásokat, hogy kijutott a tornára.

"Jó pár játékos előtt fényes jövő állhat, a mi feladatunk most az, hogy nemzetközi tapasztalatot gyűjtsenek. Néhányan hosszú távon odaérhetnek a felnőtt válogatottba is" – mondta csapatáról Kőnig Gábor.

A kapitány emellett fontosnak tartja, hogy ezek a lányok nemcsak magukért játszanak, hanem az egész magyar röplabdasportért.

"Remélem, akik olvasnak rólunk, látnak minket, azok kedvet kapnak ahhoz, hogy elkezdjenek röplabdázni. Szeretném ha inspirálnánk a fiatalabb generációt a sportra, a sportolásra. A lányok tudják, hogy bár a nemzeti csapatban játszani egyrészről nagy felelősséggel jár, másfelől viszont olyan érzelmeket mozgat meg, amiket máshol nem kaphatnak meg" – mondta Kőnig Gábor.

A magyar csapat még két mérkőzést játszik az Eb-n: kedden Szerbia, szerdán Oroszország lesz az ellenfél.

Forrás és fotók: cev.lu

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató