Nehéz, de nem lehetetlen küldetés

A Vasas Óbuda a kupagyőztes Nyíregyházával találkozik a bajnoki negyeddöntőben.

Jókay Zoltán, a Vasas Óbuda vezetőedzője a bajnoki negyeddöntő előtt előremutatónak ítéli meg Magyar Kupa bronzmérkőzésen aratott győzelmet.

– Kevéssel a Magyar Kupa-bronz után milyen gondolatok járnak a fejedben?
– Jelen helyzetünkben abszolút sikernek élhetjük meg, és maradéktalanul örülhetünk a vasárnap szerzett bronzéremnek. A lányokon teljes mértékben látszódott, hogy nagyon összekapták magukat erre az összecsapásra.
Bár az is tény, hogy az elején – egyértelműen a tétnek köszönhetően – görcsösen játszottunk, de az idő múlásával oldódott ez az állapot, a második és a harmadik szettet simán hoztuk, sajnos utána  szinte magától értetődően következett be egy kisebb összezuhanás, de a játékrész  végére kilábaltunk ebből, és a lehetőség is adott volt arra, hogy már akkor nyerjünk. Igaz, ekkor játékosaim túlságosan „rizikósra" vették a figurát, a szettlabdát jelentő esetben pár centin múlott – már harminc pont felett – hogy nem sikerült lezárnunk a mérkőzést, de hozzáteszem, hogy ezt nem róttam fel nekik. Föleg, hogy a döntő szettet végig kézben tartották.
Hangsúlyozom, örülnünk kell, és én örülök is ennek a bronzéremnek,  számunkra ez jelenleg egy kifejezetten jó eredmény.

– A bronzmeccs után volt egy kupadöntő is, amelyet a Nyíregyháza nyert. Péntektől viszont már éppen ellenük kellene kiharcolni a legjobb négy közé jutást a bajnokságban a Vasas Óbudának.
– Megsüvegelendő az a produkció amit a nyírségiek előadtak a fináléban, főleg, hogy előtte nem sokkal egy szétesőfélben lévő együttes képét mutatták. Igaz, közben volt egy edzőváltás náluk, és úgy tűnik, Hollósy Lászlónak sikerült több dolgot is a helyére raknia.  Szembetűnő volt, hogy nagyon jól működtek csapatként, és taktikai téren is nagyot léptek előre, remekül „olvasták" a Békéscsaba játékát.
Egyértelmű, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, egy lendületben lévő, önbizalomtól duzzadó riválissal szemben kellene továbblépnünk. Persze azt sem szabad elfelejtenünk, hogy magunknak köszönhetjük ezt az utat, de megpróbálunk a hátralévő napokban a lehető legjobban felkészülni a negyeddöntőre.

Mi szükséges ahhoz, hogy ott legyünk a bajnokság végelszámolásában?
– Az utóbbi hetekben lényegesen pozitívabb  tapasztalatokat bírtokába kerültem, mint amilyennek a korábbi téli hónapokat megéltük. Szinte  a legfontosabb dolognak tartom, hogy rengeteget javult a hangulat az edzéseken.
Sajnos még mindig bizonytalan, hogy teljes csapattal tudunk-e kiállni majd pénteken. Feladónk, Erica Vietti hetek óta nyüglődik a kezével, pedig szükség lenne a játékára, elsősorban azért, hogy nagyobb legyen a variációs lehetőségem, ez által csökkenjen a teher az aktuálisan pályán lévő játékosokon.
Úgy gondolom, rejlenek még tartalékok a csapatomban, tudunk mi a mostanában megszokottnál jobban, kevesebb hibával is játszani. Lélekben fel kell készülni arra, hogy minden labdamenetben nagyot kell majd küzdenünk. Nem számíthatunk arra, hogy könnyű labdákat kapunk, és emellett az egyszerű dolgokat kell elővennünk, sokszor csak az lesz a feladat, hogy áttegyük a labdát a háló túlsó oldalára.

– Bár még az idei bajnokság kihívásaival küzdünk, Juhár Dalma és Mihály Dorka napokban bejelentett szerződéshosszabbítása a jövő csapatának az építést jelenti.
– Jelzésértékűnek is szántuk a szerződéskötések bejelentését, amellett, hogy játékával mindkét lány teljes mértékben rászolgált a bizalomra. Bár a most folyó bajnokságban is tapasztalhatjuk, hogy számos Vasas-nevelés játszik más együttesekben, de ennek ellenére mi próbáljuk megbecsülni és játéklehetőséget biztosítani tehetségeinknek. Fontos számunkra, hogy ezeknek az érettségi előtt álló fiataloknak elfogadható kilátásokat tudjunk felvázolni, és folytatódni is fog ez a folyamat. Kitartunk emellett az út mellett, azoknak akik elhagytak minket a közelmúltban a saját döntésük volt a váltás, mi azt szeretnénk, ha tehetségeink itt a Vasasban mutatnák meg azt, hogy mit sajátítottak el a röplabda tudományából a Folyondár utcában.

Az interjú eredetileg a vasassc.hu-n jelent meg.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató