Tovább tart a hullámvölgy

Csapatunk magyar bajnoki veretlenségét is elveszítette a Nyíregyháza ellen.

A Vasas Óbudából a szokásos játékosok hiányoztak a Fatum-Nyíregyháza elleni rangadón: Lévai Vivien, Elena Cappelli és Németh Anett.

A mérkőzés élvezets játékkal, szép labdamenetekkel kezdődött, igaz, jobbára a Nyíregyháza vezetett (6:8). A csapatkapitány Kayla Haneline ütésével kerültünk először előnybe (11:10), de mivel mindkét caspat hatékonyan támadott, ellépnünk nem sikerült. Hogy mitől, az jó kérdés, mindenesetre 16:16 után leblokkoltunk, s előbb Tatjana Matics ásza, majd egy balaposan benézett nyíregyházi támadás után is időt kért Jókay Zoltán. Az intelmek nem használtak, Kalotai Zsófia nyitásaival hamar rövidre zárta a szettet a vendégcsapat (17:25, 0:1).

A második játszmát jól kezdtük (6:3), de a nyírségiek pillanatok alatt fordítottak (6:7). Jókay elsősorban a nyitásrontásokat és a blokk szörnyű helyezkedését kérte szmáon csapatán, majd a sokadik elhibázott nyitás után, három pontos hátrányban fogta magát, és leült a kispadra (9:12). A lányok is megérezték a bajt, s hatékony támadásaik révén fordítottak (17:16), de a nyitási és nyitásfogadási hibákat továbbra is képtelenek voltak kiölni a játékukból (19:20). Izgalmasan alakult a vitatható bírói ítéletekkel is teletűzdelt végjáték, melyet stílszerűen Sanja Kalicanin ásza zárt le (23:25, 0:2).

A harmadik szettben 0:2-nél a borzasztóan játszó Verica Simic helyére Mihály Dorkát küldte be Jókay Zoltán, s fiatal ütőnk a pályán töltött egy szett alatt többet tett hozzá csapata játékához, mint bosnyák légiósunk. Ennek ellenére semmi nem működött, a nyírségiek pedig könyörtelenek voltak, s végül – micsoda meglepetés – egy rossz vasasos nyitással alig 70 perc alatt elintézték csapatunkat (16:25, 0:3).

Jókay Zoltán így értékelt a vasassc.hu-nak:

"Kétségtelenül nehéz időszakot élünk meg jelenleg. Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy újra a helyes irányba forduljon a csapat szekere. A tegnapi mérkőzés előtt azt próbáltam a fókuszba helyezni, hogy a ránk váró találkozó  egy lehetőség arra, hogy magunkra találjunk. Nincs feltétlen eredménykényszer, sokkal fontosabb, hogy elinduljunk egy felszabadultabb játék felé, amelyben a pályán lévők fel merik vállalni önmagukat, görcsök nélkül próbálják megoldani az adódó szituációkat.
A mérkőzés első szakaszában úgy-ahogy ment ez, de az első szettben, nagyjából a 15:16-os állás környékén megint beragadtunk. Ismét egyre többet hibáztunk, markánsan kitapintható volt a figyelem csökkenése, azok a játékosok pedig, akikre ilyenkor kulcsszerep hárulna, hogy ismét beindítsák a pozitív folyamatokat, nem voltak képesek erre. Tulajdonképpen mindent elmond erről az időszakról, hogy hét rontott nyitásunk volt, az a játékosunk pedig, aki korábban jó néhány meccsen pontjaival vitte magával a többieket, most számos próbálkozásából csak kétszer-háromszor volt eredményes annak ellenére, hogy intenzíven foglalkozunk az egész társaság önbizalmának helyreállításával. Többször leültünk beszélgetni, látom a szándékot, az igyekezetet a lányok részéről, tapasztalok előrelépést az egymásközti kommunikációjukban is, de úgy látszik ez még mindig nem elég. Egyelőre még az dominál a pályán, hogy félnek a hibázásoktól, emiatt aztán sokszor nem is mernek felvállalni olyan dolgokat, amelyek végrehajtására korábban képesek voltak.
Feszült, görcsös a társaság, a pozitív változást akkor fogjuk megtapasztalni, ha ez az állapot az egyénenként változik meg, amikor képesek lesznek ismét belefeledkezni a játékba, gátlásoktól mentesen röplabdázni. Bízom benne, hogy sikerül ezt nagyon hamar elérnünk!"

Folytatás szombaton, Kaposváron 17 órától.

———————————————————————

NB I, 7. FORDULÓ

Vasas Óbuda – Fatum-Nyíregyháza 0:3 (-17, -23, -16)
Folyondár utca, 150
néző. Vezette: Ujházi, Horváth M.

Vasas: Török K. 9, Bodovics 3, Simic 3, Kostelanská 14, Haneline 5, Vietti 3. Csere: Kiss G. (liberó), Mihály 4. Vezetőedző: Jókay Zoltán

Nyíregyháza: Matics 13, Kalotai 12, Valdez 11, Fernandez 12, Kalicsanyin 6, G. Francesco. Csere: Tóth F. (liberó), Villám L. Vezetőedző: Horváth András

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Horváth András: – Mentálisan nagyon készültünk erre a találkozóra és nagyon örülünk a győzelemnek. Gratulálok minden játékosomnak, de messzemenő következtetéseket azért nem lehet levonni ebből a találkozóból. Dolgoznunk kell és menni tovább a saját utunkon.

Fotó: Vasas Attila

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató