„Támasz és vezér szeretnék lenni”

Liberóvá avanzsált ütőnkkel, Kiss Grétával beszélgettünk az első MEVZA-forduló előtt.

Lévai Vivien sajnálatos sérülése miatt úgy tűnik – Jókay Zoltán vezetőedző döntése értelmében – egész szezonban Kiss Gréta lesz csapatunk egyik liberója. A 19 éves, nemrégiben a Corvinus Egyetem Jó tanuló jó sportoló díját kiérdemelt kecskeméti születésű játékossal készült beszélgetésünkben sok minden más mellett ez is szóba került. Na meg a hétvégi, nemzetközi debütálásunk is.

„Kecskeméten stabil kezdőjátékos voltam, így természetesen – főleg az első időszakban – nem viseltem jól, hogy a Vasasban a cserepadra szorultam. Már csak azért sem, mert a tavaly nyári, hazai junior Európa-bajnokság után nagyon jó formában éreztem magam, bíztam abban, hogy kapok majd új klubomban is játéklehetőséget” – elevenítette fel a legutóbbi szezon történéseit Gréta, aki ráadásul meg is sérült a szezon elején, s a jó forma egy csapásra odalett.

„Ez, meg a szezon végi bokasérülés is nagyon rossz volt, hiszen akkor meg végre játszottam volna, lett volna egy kis sikerélményben részem a nehéz idény után…” – mondta még mindig keserűen gondolva a májusi ifjúsági döntőn történtekre gondolva az ütő, aki így azon, és az egy héttel későbbi junior finálén is csak a kispadról nézhette, hogy társai megnyerik a korosztályos bajnoki címeket.

A nyár eleji műtét aztán jól sikerült, s augusztusban a csapattal együtt elkezdhette a felkészülést. Bár úgy tűnt, hogy idén előrébb kerül a rotációban, végül két légiós és az utánpótlásból felkerülő Mihály Dorka a posztjára érkezett, így újabb nehéz, küzdelmes szezonra számított nem csak az ellenfelekkel, hanem a csapattársakkal is.

„Ha ilyen szempontból nézem, ez a liberó lehetőség nagyon jól jött nekem, de ilyen áron semmiképpen nem szerettem volna megörökölni a posztot” – utalt Gréta Lévai Vivien újabb műtétjére. Hozzátette, csak a lehető legnagyobb elismeréssel tud szólni csapattársáról, mert ez a poszt elképesztően nehéz.

„A kunhegyesi edzőtáborban végig az ő mozgását figyeltem, és mondtam is néhány embernek, hogy én is ilyen szeretnék lenni a pályán. Hihetetlen, amit csinál ezen az egyébként pokoli nehéz poszton. Nagyon sajnálom, hogy ilyen súlyosnak bizonyult a térdsérülése, de nagyon bízom abban, hogy ismét visszatér a pályára” – üzent Vivinek Gréta.

Elmondta, nyáron, amikor kiderült, Bánlaki Mária távozik, felmerült, hogy liberót faragnak belőle, így nem érte teljesen váratlanul Jókay Zoltán döntése.

„Nagyon szeretnék oda eljutni a szezon végéig, hogy a csapat minden helyzetben támaszkodhasson rám, hogy a védekezés vezére legyek, és mindenki, így a vezetőedző is maximálison bízzon, bízhasson bennem" – jelölte ki céljait Kiss. Hozzátette, alapvetően úgy érzi, van érzéke a poszthoz, bár igaz, sok minden, ami fejben már megy neki, a gyakorlatban még nem mindig.

„Megvannak a magam felé támasztott belső elvárásaim is, tudom, miben kell, és miben szeretnék fejlődni. Alapvetően a fogadás egyelőre jobban megy, hiszen azt eddig is csináltam, gyakoroltam, mezőnyöznöm még nem kellett ilyen szinten, mint most teszem” – mondta Gréta.

Csapatunk újdonsült liberója szerint a legnagyobb problémája jelenleg az, hogy technikailag a fogadása sem százszázalékos még, ezért fordul elő, hogy olykor „elveszíti a fonalat”, s nem úgy megy a játék, ahogy azt szeretné.

„Oda már legalább eljutottam, hogy észreveszem, ha szétcsúszik a technikám, és akkor tudom, mit kell javítanom akár a mérkőzés alatt is” – fogalmazott.

A péntek-szombati zágrábi tornával kapcsolatban azt mondta, elsőre szokatlan volt a nemzetközi mérkőzéseken használt Mikasa labdára átállni, de mivel korábban már eleget játszott vele, úgy véli, a Nyíregyháza ellen pénteken nem lesz gond. A találkozóról elmondta, alaposan kielemezték a szombati, 3:2-es Vasas-győzelemmel zárult összecsapást, s mindannyian tudják, mik azok a játékelemek, amikben még jobban, még precízebben kell teljesíteniük.

„Ha ezeket sikerült megvalósítani, és maximálisan betartjuk az eltervezett taktikát, akkor három pontot érő győzelmet is arathatunk” – nyilatkozta honlapunknak.

A Fatum-Nyíregyháza elleni Közép-európai Liga összecsapásra pénteken 19.30-kor, míg a házigazdák elleni találkozóra szombaton ugyanebben az időpontban kerül sor.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató